Oprichter stripwinkel Lambiek overleden

De oprichter van de allereerste stripwinkel van Europa, Kees Kousemaker, is overleden.

In november 1968 opende Kousemaker in de Kerkstraat de stripwinkel Lambiek, de eerste stripwinkel in Europa en de tweede van de wereld, die ook vandaag nog een begrip is.

Het uitgebreide aanbod aan strips, originelen, speciale uitgaves en studies over strips kreeg een verlengstuk in een galerie in Lambiek die Kousemaker begon in 1986. De galerie werd gebruikt voor prestigieuze tentoonstellingen rond het beeldverhaal.  De eerste expositie was een expo rond het Amerikaanse striptijdschrift Raw van Art Spiegelman (bekend van o.a. ‘Maus’). Al de grote nationale en internationale tekenaars – o.a. Robert Crumb en Chris Ware – kregen een platform in de oudste stripwinkel van Europa. Als redacteur en uitgever van twee gezaghebbende strip-encyclopedieën was Kousemakers expertise op het gebied van strips wijd erkend.

In 2008 bestond Lambiek 40 jaar. Het stripimperium was sinds 2007 in handen van Kees' zoon Boris, maar de oprichter was toen nog dagelijks tussen de strips te vinden. AT5 bracht hem in 2008 een bezoek.