Stad

Noord/Zuidlijn veroorzaakt extra luchtvervuiling

1 mei 2010, 19.24 uur · Aangepast 21 maart 2013, 15.03 uur

Whatsapp

Het werk op de Vijzelgracht aan de Noord/Zuidlijn veroorzaakt veel extra luchtvervuiling. De gemeente moet vóór 2015 ingrijpen. Dit meldt Het Parool.

De bevindingen staan in een nog niet gepubliceerd rapport van onderzoeksbureau MOB. De bouw draagt 'in betekenende mate' bij aan hoge concentraties fijnstof en stikstof. Het rapport is gemaakt in opdracht van de gemeente en de Stichting Vijzelgracht. Bewoners hadden om een onderzoek gevaagd. Zij zijn bang voor hun gezondheid nu het werk aan de metro langer duurt.

Vooral het werk onder de grond met graafmachines, 'rupsdumpers', betonpompen, hijskranen en hoogwerkers leidt tot luchtvervuiling. Ook het aan- en afrijden van vrachtauto's en betonmixers levert een bijdrage. Daar komt bij dat de bouwers soms met verouderd materieel werken. Zo voldoen twee van de 27 betonmixers slechts aan de strengste norm.

De gemiddelde concentraties fijnen stikstof rond de bouwput zijn hoger dan de wereldgezondheidsorganisatie wenselijk acht. Ook worden Europese grenswaarden voor stikstof aan de westkant van de Vijzelgracht fiks overschreden. De Europese Unie heeft tot 2015 uitstel verleend om aan de normen te voldoen.

De gemeente zegt extra maatregelen te treffen.''We gebruiken al elektrische kranen en de vrachtwagens voldoen aan milieueisen. Materiaal van vóór 2007 zullen we vervangen. We onderzoeken ook alternatieven. Zo is er de optie lucht af te zuigen en via een schoorsteen af te voeren, om de uitstoot boven woningen te brengen,'' zegt een woordvoerder. De gemeente zegt wel dat er 'een behoorlijk grote foutmarge' in het rapport zit, 'al is duidelijk dat de luchtkwaliteit niet best is'.

Whatsapp