Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Noodverordening op 4 en 5 mei

3 mei 2010, 20.28 uur · Aangepast 5 mei 2010, 12.57 uur

Op 4 en 5 mei heeft burgemeester Asscher een noodverordening afgekondigd en een veiligheidsgebied ingesteld.

Dit in verband met de Nationale Herdenking op de Dam en het concert op de Amstel ter viering van Bevrijdingsdag 2010. Ten opzichte van vorig jaar zijn de veiligheidsmaatregelen afgebouwd, wel heeft de politie op 4 en 5 mei extra bevoegdheden. Zij mag mensen uit een zogeheten veiligheidsgebied verwijderen. Deze gebieden worden tijdens de evenementen afgesloten met hekken. De extra maatregelen gelden op 4 mei voor de Dam en enkele omliggende straten van 16.00 tot 21.00 uur.

Het veiligheidsgebied betreft: de Mozes en Aäronstraat, de Eggertstraat vanaf nummer 5 tot aan de Dam, een gedeelte van de Dam voor het Paleis, de ere-couloir over de Dam en het gebied rondom het Nationaal Monument. Ook de Hermietenstraat tot aan de hekken op het Rokin behoort tot het veiligheidsgebied. Ook is het van 19.30 tot 21.00 uur verboden om op een balkon, loggia of het dak te zijn dat direct uitzicht geeft op het monument op de Dam. Ramen moeten gesloten blijven, zoals altijd tijdens deze herdenking.

De extra maatregelen op 5 mei van 18.00 tot 24.00 uur, gelden voor het gebied rond het concert, zowel op het water als langs de kant.
Ook is er een veiligheidsgebied bij de Stopera aan de Amstelzijde. Dit gebied is met hekken afgezet tussen de Amstel, de Zwanenburgwal (tot aan het Spinozamonument), de Stopera en het Waterlooplein/hoek Blauwbrug, inclusief de aanlegsteiger in de Amstel tegenover de ingang van de Stopera. Personen die in dit gebied wonen of hier op bezoek gaan, worden onder begeleiding van politie van en naar de woning gebracht.