Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Verstoorder herdenking heeft crimineel verleden

5 mei 2010, 00.25 uur · Aangepast 6 mei 2010, 14.21 uur

De man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de chaos dinsdagavond op De Dam tijdens dodenherdenking is een 39-jarige in Amsterdam geboren Nederlander.

Dat zei hoofdcommissaris Welten vanavond op de inderhaast belegde persconferentie op het hoofdbureau van de politie. De man zag er uit als een orthodoxe Jood en joeg het publiek de stuipen op het lijf door het prevelen en schreeuwen van onverstaanbare teksten. Waarom hij dat deed is niet bekend.

Volgens Welten is de man (hier op beeld terwijl hij ingerekend wordt) in het verleden diverse malen veroordeeld voor onder andere geweldsmisdrijven en drugshandel. Hem wordt verstoring van de openbare orde ten laste gelegd.

Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Frits van Straelen zei dat de man een gestoorde indruk maakte. Het is de bedoeling dat de man voor zijn vrijlating door een psychiater wordt onderzocht. Dat kan er mogelijk toe leiden dat de verdachte langer kan worden vastgehouden.

De politie heeft een andere arrestant vrijgelaten. Die man liet een koffertje vallen maar dat bleek van de schrik. In het koffertje zaten persoonlijk bescheiden. De paniek ontstond mede omdat vanuit het publiek werd geroepen 'bom, bom, vlucht', zo verklaarde Welten.

Het incident is voor Lodewijk Asscher aanleiding om "nog een goed te kijken'' naar de veiligheidsmaatregelen bij de viering van Bevrijdingsdag woensdag.

Volgens Asscher hebben politie en hulpverleners adequaat en buitengewoon professioneel gehandeld. Het incident toont aan ,,hoe fragiel de vrijheid is'', stelde Asscher vast, ,,en het belang dat wij er bij stilstaan''.

Bekijk hier de extra nieuwsuitzending van AT5 over de chaos op de Dam.

Beelden: Alexander Klöpping