"Imagoschade door vuilnis is enorm"

Het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) luidt de noodklok over de gevolgen van de vuilnisstaking.

Volgens het ATCB loopt de stad wereldwijd imagoschade op. "Toeristen storen zich erg aan het afval en maken foto’s van de bergen vuil die vervolgens de hele wereld over gaan. De stad leidt hierdoor enorme schade", zo laat een woordvoerder weten.

"Door het bedrijfsleven en de Amsterdammers is recentelijk zij aan zij gewerkt aan een feestelijke Koninginnedag en een sportieve Giro d’Italia. De stad mag hierdoor terugkijken op twee zeer geslaagde evenementen die het imago van de stad internationaal verder hebben verbeterd. Deze gezamenlijke inspanning wordt nu teniet gedaan door het stijgende imagoverlies naar aanleiding van de ongekende vuilnishopen in de stad."

De vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn afgelopen nacht weliswaar nader tot elkaar gekomen in de cao-onderhandelingen, maar er ligt nog steeds geen akkoord. De onderhandelingen liepen eerder steeds vast op salarisverhoging. "Er is wel beweging. De VNG heeft de nullijn verlaten. Wij willen koopkrachtbehoud, 1 tot 1,5 procent erbij. Maar daar zijn we nog niet. We nemen nu even rust en overleggen later deze week verder'', aldus een woordvoerder van CNV Publieke Zaak.