Start van hoofdcontent

Stad

nl

Damschreeuwer roept getuigen op

18 mei 2010, 14.44 uur · Aangepast 19 mei 2010, 13.45 uur

De man die tijdens de twee minuten stilte op de Dam met zijn geschreeuw voor paniek zorgde, blijft nog zeker negentig dagen vastzitten. Dat heeft de rechtbank dinsdag besloten.

De advocaat van de man gaat tegen de beslissing in hoger beroep. Volgens haar is er een veel te eenzijdig beeld geschetst door het Openbaar Ministerie. De advocaat hoopt dat getuigen zich melden die kunnen verklaren dat de paniek niet zozeer is ontstaan door het geschreeuw van de man, maar door de overige omstandigheden. Op de avond zelf zei korpschef Welten al dat de chaos mede ontstond doordat vanuit het publiek werd geroepen 'bom, bom, vlucht.'

De 39-jarige Amsterdammer zit sinds 4 mei vast. Zijn voorarrest werd twee weken geleden al met twee weken verlengd. Volgens de rechter-commissaris is er voldoende verdenking van strafbare feiten. Justitie verdenkt de man van verstoring van de openbare orde en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. De rechtbank acht de kans aanwezig dat verdachte opnieuw een misdrijf zal plegen waardoor de veiligheid of de gezondheid van mensen in gevaar kan worden gebracht. Daarbij is ook rekening gehouden met het feit dat verdachte vaker is veroordeeld door de strafrechter.

Door de paniek die ontstond moesten 63 mensen worden behandeld bij de eerstehulpposten van de Amsterdamse ziekenhuizen.