Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Roger van Boxtel kandidaat burgemeester'

25 mei 2010, 14.21 uur · Aangepast 9 december 2011, 10.59 uur

D66 zou voormalig minister Roger van Boxtel naar voren hebben geschoven als kandidaat burgemeester.

Dat bevestigen ingewijden aan Het Parool. AT5 meldde vorige week ook al dat het gerucht de ronde doet dat Van Boxtel zijn interesse kenbaar heeft gemaakt. De oud-minister zelf zegt echter "geen behoefte te hebben om te reageren op geruchten."

Van Boxtel was in het tweede kabinet-Kok minister van Integratie en Grotestedenbeleid. Tegenwoordig is hij onder meer bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis en voorzitter van de publieke omroep NPS.

De enige die zich tot nu toe openlijk heeft gekandideerd als opvolger van Job Cohen is oud-minister Eberhard van der Laan. Bronnen binnen de VVD bevestigden echter aan AT5 dat ook Annemarie Jorritsma heeft gesolliciteerd. Van Guusje ter Horst wordt eveneens aangenomen dat ze zich kandidaat heeft gesteld. Andere opvallende naam in het geruchtencircuit is die van CDA-er Joop Wijn, De oud-staatssecretaris stapte in 2007 uit de landelijke politiek en werkt inmiddels bij de ABN-AMRO.

De termijn waarbinnen sollicitanten zich moeten melden, is inmiddels verlopen. Geïnteresseerden moeten een sollicitatiebrief sturen naar de koningin. De brieven worden vervolgens doorgestuurd naar Elisabeth Post, de Commissaris van de Koningin in Noord-Holland. Zij zal vervolgens samen met de fractievoorzitters in de gemeenteraad een vertrouwenscommissie aanstellen met daarin onder andere een aantal fractieleiders. De commissie draagt na gesprekken de twee beste kandidaten voor aan de gemeenteraad. De laatsgenoemde kiest een favoriet en draagt die daarna voor bij de koningin.