Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Leegstand kantoren nu echt te gek'

26 mei 2010, 09.45 uur · Aangepast 27 mei 2010, 14.56 uur

Overheden en het bedrijfsleven gaan de structurele leegstand van kantoren samen aanpakken. Dit hebben minister Huizinga van VROM en de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland voorgesteld op de Kantorentop.

Gemeenten kampen al jaren met veel leegstaande kantoorruimtes. In Nederland staat nu 6,7 miljoen vierkante meter kantoor leeg. Ook de duur van de leegstand neemt toe. Ook in Amsterdam is de leegstand van kantoren een probleem.

Minister Huizinga: "We onderkennen de ernst van het probleem en we moeten nu aan de slag om het probleem aan te pakken. Iedereen neemt daarbij zijn eigen verantwoordelijkheid."

De afspraken die gemaakt zijn op de Kantorentop, worden voor september 2010 uitgewerkt in een Actieprogramma. Beleggers en ontwikkelaars gaan bestaande panden herontwikkelen en in de toekomst wordt er minder grond vrijgegeven voor nieuwe kantoren.

Het plan moet er ook voor zorgen dat kantoorpanden niet aan de rand van de stad worden gebouwd. Kantoren moeten meer op binnenstedelijke en goed bereikbare locaties worden gebouwd. Huizinga gaan wettelijk vastleggen dat nieuwe locaties buiten de stad geen werkbestemming krijgen als bestaande locaties nog herontwikkeld kunnen worden.