Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Amsterdamse opgepakt om oranje jurkje

15 juni 2010, 16.47 uur · Aangepast 16 juni 2010, 16.32 uur

De Amsterdamse Barbara Castelein kreeg in Zuid-Afrika even de schrik van haar leven. Zij werd samen met een groep andere vrouwen opgepakt, omdat ze tijdens de wedstrijd Nederland-Denemarken een oranje jurkje droeg.

De vrouwen waren uitgedost als Deense supporters, maar in de eerste helft stripte de groep het rood-wit van Denemarken. De vrouwen hadden onder hun Deense outfit de oranje jurkjes van biermerk Bavaria aan. De groep werd op last van FIFA-officials uit het stadion verwijderd en enkele uren vastgehouden in een kantoor van de wereldvoetbalbond.

Volgens Castelein werden de vrouwen flink onder druk gezet door de Zuid-Afrikaanse autoriteiten. Er werd zelfs gedreigd met een half jaar celstraf, wat leidde tot paniek en huilbuien onder de vrouwen.

De Nederlandse ambassade heeft navraag gedaan bij de Zuid-Afrikaanse autoriteiten over de aanhouding van de drie Nederlandse jonge vrouwen die tot de groep behoorden. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld. Het ministerie is officieel niet op de hoogte van de reden van de aanhouding. Het zou gaan om de bescherming van het biermerk Budweiser, de officiële sponsor van het WK.

De FIFA ontkent dat de vrouwen zijn opgepakt en vastgehouden.