112

NL
V

'Vermeend antisemitisme was baldadigheid'

28 juni 2010, 17.56 uur · Aangepast 29 juni 2010, 17.38 uur

De politie heeft afgelopen dinsdag wel degelijk opgetreden bij een melding van anti-semitisch gedrag.

Uiteindelijk bleek het om baldadig gedrag te gaan van een paar kinderen. Afgelopen zaterdag verweet professor Loonstein in De Telegraaf de Amsterdamse politie dat zij 'niets had gedaan na de melding'. Het ging om een incident van afgelopen dinsdag in Buitenveldert. De voordeur van een Joodse Amsterdammer werd toen door een groepje jongens met eieren bekogeld. 

Na het incident is uitgebreid contact geweest tussen de buurtregisseur en de melder en dat is naar tevredenheid van de melder verlopen, laat de politie weten.

De dag na het interview in de Telegraaf werd hetzelfde huis opnieuw bekogeld. Door de opmerkzaamheid van een buurtbewoner kwam de politie drie jongens van 12, 13 en 14 jaar op het spoor. Op het politiebureau bleek het te gaan om drie jongens van Joodse komaf die in de buurt wonen. De jongens gaven toe niet alleen voor het incident die dag, maar ook voor de eierengooi-actie van de dinsdag ervoor verantwoordelijk te zijn.

De politie laat weten alle meldingen van discriminatie zeer serieus te nemen. De laatste tijd zijn verschillende incidenten op dat vlak gemeld.