Whatsapp

Stad

Toch rondvaart door de grachten

12 juli 2010, 12.30 uur · Aangepast 13 juli 2010, 10.43 uur

Het Nederlands elftal wordt ondanks de verloren finale toch gehuldigd met een rondvaart door de grachten dinsdag.

Dat heeft de gemeente maandag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Eerder zou Oranje alleen een rondvaart maken bij winst van de wereldbeker. De gemeente heeft in overleg met de spelers besloten toch een rondvaart in het programma op te nemen. ,,Zo krijgen de fans de kans om hun helden te zien en te steunen'', aldus burgemeester Eberhard van der Laan. Ook de veiligheid in de stad speelt mee, de gemeente hoopt op een betere spreiding van het publiek.

De spelers komen dinsdag rond 14.30 uur per helikopter aan bij het Marinecomplex op Kattenburg. Daarop volgt een vaartocht van twee uur. Twee patrouillevaartuigen van de Amsterdams en Rotterdamse haven geven een maritiem eerbetoon als het Nederlands elftal passeert, vlak voordat de rondvaartboot de Amsterdamse grachten op gaat. Ter hoogte van het Havengebouw aan de De Ruijterkade zullen de boten met waterkanonnen een grote waterhaag spuiten. Tijdens dit zogeheten erewater wordt 30.000 liter water per minuut in grote bogen boven het IJ gespoten.

Tijdens de rondvaart van het elftal zet de Haven Amsterdam zeven regionale patrouilleboten in voor de regulering en begeleiding van de scheepvaart op het IJ. Haven Rotterdam zet de achtste patrouilleboot in.

De tocht eindigt naar verwachting tegen 16.45 uur bij het Rijksmuseum, waarna het elftal tussen 17.00 en 17.45 uur wordt gehuldigd op een podium op het Museumplein.

De gemeente verwacht bijna een miljoen toeschouwers bij de huldiging, ruimschoots meer dan bij Koninginnedag. De grachtentocht is voor mensen ook per bootje te volgen, zij het op afstand, achter de tocht aan. De politie zal de woonboten die op de vaarroute liggen afschermen voor publiek.

Whatsapp