Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

SP: winst chipkaart moet terug naar reiziger

24 juli 2010, 17.54 uur · Aangepast 27 juli 2010, 10.23 uur

Het GVB moet elke euro die het verdient aan reizigers die vergeten uit te checken met hun ov-chipkaart, investeren in meer openbaar vervoer of het verlagen van het kilometertarief. Dat vindt de Amsterdamse SP, zo liet de partij zaterdag weten.

Volgens fractievoorzitter Laurens Ivens blijkt uit een berekening dat het GVB maandelijks een half miljoen euro verdient aan reizigers die niet uitchecken als ze uit de tram, bus of metro stappen. "Een mens kan zich vergissen, zeker met deze aan reizigers opgedrongen chipkaart. Aan vergissingen hoor je niet te verdienen, dus dit geld moet terug naar de reiziger.''

Wie vergeet uit te checken, moet automatisch 4 euro betalen voor een ritje. "Gemiddeld levert dat het GVB ongeveer 2 euro te veel per reiziger op", aldus Ivens. Vrijwel niemand vraagt het geld achteraf terug, stelt de fractievoorzitter.

De SP wil dat het GVB precies gaat bijhouden hoeveel mensen vergeten uit te checken en hoeveel reizigers vervolgens hun geld terugvragen. De partij stelt voor om mensen met een persoonlijke chipkaart, van wie de adresgegevens bekend zijn, een mail te sturen wanneer blijkt dat iemand is vergeten bij het uitstappen de kaart tegen de lezer aan te houden.

Het GVB liet in een reactie weten dat inmiddels steeds minder mensen vergeten uit te checken. Als dat wel gebeurt, kunnen ze hun geld gewoon terugkrijgen, aldus een woordvoerster. "We willen het geld graag teruggeven aan mensen en doen hierbij nogmaals de oproep het terug te vragen."