Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Loods Heineken ontvoering gesloopt

30 juli 2010, 14.17 uur · Aangepast 31 juli 2010, 20.27 uur

Op last van de gemeente is vrijdag begonnen met de sloop van de loods waarin in 1983 biermagnaat wijlen Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer drie weken lang werden vastgehouden door hun ontvoerders.

Heineken en Doderer werden in de vroege avond van 9 november 1983 voor het kantoor van Heineken ontvoerd en konden op 30 november van dat jaar worden bevrijd.

De loods staat op de Heining in Westpoort. Het is een eenvoudig, uit golfplaten opgetrokken bouwwerk - was door de ontvoerders geprepareerd om de slachtoffers voor langere tijd te kunnen vasthouden. Achterin de loods hadden de ontvoerders twee 'cellen' gebouwd, waarin Heineken en Doderer gescheiden van elkaar verbleven.

De belangrijkste ontvoerders waren de criminelen Willem Holleeder en Cor van Hout. Zij konden na de nodige omzwervingen uiteindelijk worden gepakt en kregen een jarenlange celstraf.

Sjerp Jaarsma, een door de ontvoering gefascineerde Fries, organiseerde sinds enkele jaren rondleidingen in de loods, die zo veel mogelijk in de staat was behouden waarin hij in 1983 verkeerde.