Stad

Drukte bij Canal Parade ondanks regen

7 augustus 2010, 16.37 uur · Aangepast 7 augustus 2010, 19.17 uur

De Canal Parade 2010 is begonnen. Het druilerige weer kon niet verhinderen dat rond half twee ongeveer tachtig versierde boten vertrokken voor een tocht door de grachten.

Schaars geklede homo's, lesbo's, biseksuelen, transseksuelen, transgenderisten, travestieten en homoactivisten zijn inmiddels vertrokken vanaf het Westerdok. De tocht gaat over de hele Prinsengracht naar de Amstel waar ze rond 15.30 worden verwacht. De route gaat vervolgens verder over de Oudeschans naar het Oosterdok.

Langs de route staan duizenden mensen die het spektakel willen bekijken. Aan hen worden ook duizenden ballonnen uitgedeeld, een actie van de stichting Tolerance United. Hiermee wil de stichting pleiten voor tolerantie ten opzichte van homoseksuelen.

De 'Europaboot' opende de parade. Op het vaartuig brengt een klassiek orkest het Europees volkslied ten gehore en wordt van leer getrokken tegen Europese landen waar homoseksualiteit taboe is. Enkele boten varen voor het eerst mee, met onder anderen joden, slimmeriken, homo's met een verstandelijke beperking en travestieten en transseksuelen.

Ook prominenten zijn van de partij. Zo staat de nieuwe burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan op de gemeenteboot. 'De organisatie heeft BN'ers gevraagd de boten te beoordelen. Dit keer zitten Beau van Erven Dorens, Willeke Alberti en Evert Santegoeds in de jury.

AT5 zendt de Canal Parade vanaf 15.00 uur LIVE uit.