Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

AT5 komt met docusoap over taxicentrale

18 augustus 2010, 12.38 uur

Vanaf 8 september iedere woensdag op AT5: De Centrale, een docusoap over het reilen en zeilen bij Taxicentrale Amsterdam.

'Van een paar klanten die me poedelnaakt opwachten, knipper ik niet eens met mijn ogen.' Het is één van de uitspraken van taxichauffeur Lex in de nieuwe AT5 serie 'De Centrale'.

'De Centrale' is een docusoap over het reilen en zeilen bij Taxicentrale Amsterdam. De afgelopen jaren is de Amsterdamse taxiwereld veelvuldig in het nieuws geweest. In deze serie zien we hoe het er op dit moment aan toe gaat in de veelbesproken taxibranche. Vanaf 8 september kan iedereen meeleven met de doorgewinterde Amsterdamse taxichauffeurs Henri en Lex en de telefonistes van de centrale.

Er komen per dag ruim 4.000 telefoontjes binnen bij de centrale van het taxibedrijf. Elke dag luisteren de telefonistes naar de meest uiteenlopende verhalen. Hoe ga je als centralist om met verdriet, euforie, dronkenschap of onbegrip aan de andere kant van de lijn? En hoe is het om deze mensen te vervoeren?

De chauffeurs Lex en Henri en de telefonistes Annemarie, Priscilla, Lilian en Gabriëlla laten zien hoe zij het doen: door het hoofd koel te houden en met een flinke dosis humor. Priscilla: 'We hebben een hoop lol. Soms word je door de telefoon mee uit gevraagd of krijg je een huwelijksaanzoek. Niet dat ik er op in ga, maar het is natuurlijk erg grappig. Aan de andere kant maak je ook wel eens mee dat een chauffeur overvallen wordt. Via de noodknop die de chauffeur dan indrukt, hoorde ik een keer hoe hij de overvaller smeekte om zijn leven te sparen. Dat gaat je niet in je koude kleren zitten', aldus telefoniste Priscilla.

De opnames van de nieuwe Amsterdamse docusoap zijn inmiddels in volle gang. TCA-directeur Richard van der Veen: 'Ik vind het fantastisch! Een kijkje in de keuken van het grootste straattaxibedrijf van Nederland. Het is belangrijk om af te rekenen met het slechte imago uit het verleden. De serie laat het nieuwe gezicht van TCA in de Amsterdamse taximarkt zien. De Amsterdammer kan zo zien dat TCA een afspiegeling is van de Amsterdamse samenleving. Bovendien krijgt de Amsterdammer inzicht in wat hij als consument van TCA mag verwachten'.

De Centrale is vanaf 8 september iedere woensdag te zien op AT5 om 18:44 uur. Kijk ook op Hyves.