Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Islamitische wasruimte teken van integratie'

26 augustus 2010, 16.36 uur · Aangepast 26 augustus 2010, 18.24 uur

De omstreden Islamitische wasruimte die begraafplaats De Nieuwe Ooster van de gemeente zou krijgen, is juist een teken van integratie.

Dat betoogt raadslid Ahmed Marcouch donderdag in een ingezonden stuk in Het Parool.

Vorige maand ontstond ophef over de wasruimte toen bleek dat de aanleg ervan 167.000 euro hoger uitviel dan gepland. De gemeente stelde daarom nog eens 150.000 euro extra beschikbaar, De Nieuwe Ooster komt zelf de overige 17.000 euro op de proppen.

Volgens Marcouch is het een teken van integratie dat moslims zich in Nederland willen laten begraven, omdat daaruit blijkt dat ze zich verbonden voelen met het land. Hij vindt het dan ook belangrijk dat de wasruimte er komt.

"Het islamitische uitvaartgebouw met grafperceel had er al lang moeten zijn. [...] Zoals er ook voorzieningen zijn getroffen voor Amsterdammers die gecremeerd willen worden, voor hen is een crematorium gebouwd. En zoals er voorzieningen zijn getroffen voor Rooms Katholieken, voor hen is een speciaal perceel beschikbaar van gezegende grond, met wijwater ingewijd door een geestelijke. Dat hoort zo, zegt de wet, de gemeentelijke begraafplaats hoort voor alle overtuigingen toegankelijk te zijn."

Donderdag discussieerde de gemeenteraadscommissie over het financieringsvoorstel voor de islamitische gebed- en wasruimte. Wethouder Andrée van Es benadrukte daarbij dat de 150.000 euro van de gemeente geen gift is, maar een investering. Gebruikers van de wasruimte en de begraafplaats moeten betalen voor huur en grafrecht.