Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Besluit Suriname is als Jodenvervolging'

26 augustus 2010, 16.56 uur · Aangepast 27 augustus 2010, 20.06 uur

De gemeenteraad discussieerde donderdag over de beslissing om de samenwerkingsprojecten met Suriname te stoppen.

De emoties liepen hoog op bij de ongeveer honderd Surinaamse toeschouwers. Sommigen hadden zich gehuld in de Surinaamse vlag. De tegenstanders voelen zich verraden door burgemeester Eberhard van der Laan. In een pamflet van het comité Vrienden van Paramaribo werd een vergelijking gemaakt met de Jodenvervolging en de VOC-tijd. "Toen was het: ben je Jood dan ben je dood. Nu is het: ben je van Paramaribo dan krijg je de Spaanse bok!", zo luidde de tekst. De Spaanse bok was de VOC-naam voor een zware straf.

De raad staat echter vrijwel zonder voorbehoud achter het besluit om de banden met Suriname te verbreken.

De beslissing werd genomen naar aanleiding van de beëdiging van Desi Bouterse als president. Het college van B&W liet eerder deze week in een persbericht weten dat het presidentschap van de heer Bouterse een onoverkomelijk bezwaar vormt om met deze Surinaamse regering een nieuwe samenwerkingsovereenkomst te sluiten. Bouterse is in Nederland veroordeeld voor drugshandel en is verdachte in een strafrechtelijk proces over vijftien politieke moorden in 1982.

UPDATE: De gemeente gaat wel kijken of geld dat vrijkomt door te stoppen met de projecten toch naar Suriname kan gaan. Het zou dan moeten terechtkomen bij projecten met een humanitair karakter en waar de Surinaamse regering niet bij betrokken is. Dat heeft Van der Laan donderdag toegezegd.