Start van hoofdcontent

Stad

nl

Concurrenten GVB stappen naar rechter

31 augustus 2010, 14.48 uur · Aangepast 1 september 2010, 11.35 uur

Arriva, Veolia, Syntus en Connexxion gaan juridische stappen ondernemen tegen de Stadsregio Amsterdam.

Dat meldt Het Parool. De Stadsregio liet vorige week weten dat het openbaar vervoer in Amsterdam tot en met 2017 door het GVB verzorgd zal worden. Wel zal het GVB per jaar 28 miljoen euro minder krijgen dan normaal.

"Maar als het openbaar vervoer was aanbesteed, had veel meer bespaard kunnen worden. Wij kunnen het ov in Amsterdam voor 50 tot 75 miljoen euro per jaar minder verzorgen. Met dezelfde kwaliteit", laat directeur van Arriva Anne Hettinga weten aan Het Parool.

In Nederland moet het openbaar vervoer sinds 1 januari 2001 worden aanbesteed. In Amsterdam werd het openbaar vervoer met toestemming van de Tweede Kamer echter aan de GVB gegund, omdat dat bedrijf al jaren ervaring heeft.

"Een onzinargument. Dat hoorden we tien jaar geleden in heel Nederland, maar uit onderzoek blijkt dat reizigers in gebieden waar is aanbesteed, veel tevredener zijn. Bovendien zijn concurrenten van GVB zeer ervaren ov-bedrijven. En zo moeilijk en anders is het openbaar vervoer in Amsterdam nu ook weer niet", aldus Hettinga tegenover Het Parool.