Stad

Bekende kickbokstrainer Jan Plas overleden

1 september 2010, 17.38 uur · Aangepast 2 september 2010, 20.42 uur

Whatsapp

De bekende Amsterdamse kickboksleraar Jan Plas is op 65-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het door hem opgerichte Mejiro Gym woensdag bevestigd.

Plas was verantwoordelijk voor de introductie van kickboksen in Europa. De Nederlandse kickbokser begon in 1978 zijn eigen school 'Mejiro Gym' waar talloze Nederlandse pioniers op kickbok gebied zijn opgeleid. Jan Plas zelf had de fijne kneepjes van het kickboksvak geleerd in Japan.

Plas kwam twee jaar geleden in het nieuws toen hij wegens drugshandel werd gearresteerd. Hij liep daarvoor al jaren mee in de Amsterdamse onderwereld. In 1986 was hij betrokken bij de ontvoering van de zoon van hasjhandelaar Gijs van Dam sr. Voor de drugsbende van 'De Hakkelaar' deed hij klusjes. De bodyguard van Klaas Bruinsma, André Brilleman, was ooit een van zijn leerlingen. Brilleman werd in 1985 vermoedelijk door leden van Bruinsma's organisatie vermoord vanwege verraad. Hij werd teruggevonden in een blok beton.

De dochter en schoonzoon van Plas, die beiden werkzaam waren bij de Amsterdamse politie werden twee jaar geleden ook aangehouden, onder andere wegens fraude. Die zaak had niets met Jan  Plas  te maken. 

Whatsapp