Ajax

NL
V

Ajax wint klassieker in de Kuip

19 september 2010, 16.21 uur · Aangepast 21 november 2011, 16.49 uur

Siem de Jong en Mounir El Hamdaoui hebben Ajax in de klassieker tegen Feyenoord aan een 1-2 voorsprong geholpen.

De middenvelder kopte in de 40ste minuut raak voor de 0-1. El Hamdaoui sloeg kort na rust toe. Ajax domineerde bijna de hele wedstrijd in de Kuip, maar kwam in de slotfase toch nog in de problemen nadat Andre Bahia voor 1-2 zorgde. Eerder waren al twee doelpunten van Feyenoord afgekeurd, beide wegens buitenspel.

Het laatste kwartier van de wedstrijd werd gekenmerkt door opstootjes op het veld en opspelende rivaliteit. In totaal werden er 7 gele kaarten uitgedeeld, vier voor Feyenoord en drie voor Ajax.

Waar de voetballers van Ajax afgelopen woensdag in Madrid nog figureerden op het hoogste Europese podium, mochten ze in het niet helemaal volle Rotterdamse voetbaltheater weer een hoofdrol vervullen. Feyenoord liet in de Kuip het initiatief aan de tegenstander en hield alleen Luc Castaignos consequent voorin. Fedor Smolov, Luigi Bruins en Georginio Wijnaldum moesten het zeventienjarige talent bij balbezit zo veel mogelijk ondersteunen.

De speelwijze leverde de thuisclub voor rust geen kansen op. Scheidsrechter Kevin Blom keurde in de 23e minuut wel terecht een doelpunt van Smolov wegens buitenspel af. Ajax kreeg in de eerste helft wel aan aantal goede mogelijkheden op de openingstreffer. Suarez stuitte op doelman Rob van Dijk en schoot eenmaal naast. Ook Mounir El Hamdaoui kon de 41-jarige keeper van de thuisclub niet passeren.

Ajax bestreed de thuisclub weer eens met drie spitsen. Miralem Sulejmani kreeg op de linkerflank de voorkeur boven Urby Emanuelson. Demy de Zeeuw, woensdag tegen Real Madrid nog gewisseld, verloor zijn basisplaats aan Rasmus Lindgren. Beide teleurgestelde spelers zagen hun ploeg in de veertigste minuut op voorsprong komen. Siem de Jong scoorde met het hoofd nadat Stefan de Vrij de bal ongelukkig op zijn voet had gekregen. Feyenoord incasseerde in de slotfase van eerste helft een tweede teleurstelling toen Ron Vaar zich na een botsing met doelman Maarten Stekelenburg moest laten vervangen.

De defensie van Feyenoord had na het vertrek van de geblesseerde aanvoerder helemaal geen antwoord meer op het aanvalspel van de concurrent uit Amsterdam. El Hamdaoui (50e minuut) en Suarez (55e minuut) schoten op de paal voordat El Hamdaoui (56e minuut) uiteindelijk wel doel trof (0-2). Ajax waande zich al zeker van de overwinning, maar kwam in de problemen nadat Bahia in de 79e minuut met het hoofd voor 1-2 zorgde. Een tumultueuze slotfase leverde echter geen doelpunten meer op.