112

NL
V

Overvaller bejaarde blijkt ontsnapte gevangene

24 september 2010, 09.32 uur · Aangepast 25 september 2010, 16.58 uur

De 33-jarige man die vastzit voor een overval in Amstelveen waarbij een bejaarde vrouw om het leven kwam, blijkt een ontsnapte gevangene.

De man zat een celstraf uit van vijf jaar voor overvallen op bejaarden. Hij was al bezig met zijn terugkeer naar de samenleving, toen hij ontsnapte en opnieuw in de fout ging. Dat meldt het actualiteitenprogramma Nieuwsuur donderdagavond. Het Openbaar Ministerie heeft bevestigd dat de verdachte een ontsnapte gedetineerde is.

De man wordt verdacht van een overval op een 77-jarige vrouw die woonde in een flatgebouw aan de Bos en Vaartlaan in Amstelveen. De vrouw overleed na de overval aan hartfalen.

De verdachte was in juli van de gevangenis in Hoogeveen overgeplaatst naar de instelling Exodus in Groningen waar gedetineerden in fasen worden voorbereid op hun terugkeer naar de maatschappij. Omdat de man zich niet aan de regels hield, besloot de directie van Exodus hem terug te sturen naar Hoogeveen.

De gedetineerde moest zich melden bij de gevangenis, maar nam de benen. De enkelband die hij droeg, knipte hij door. De man droeg een enkelband omdat hij een keer niet was teruggekomen van verlof.

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie vertelde in de uitzending dat er niet direct alarm is geslagen nadat de verdachte was verdwenen omdat het ging om een 'zachte onttrekking', een ontsnapping zonder geweld. Een gedetineerde staat dan wel geregistreerd als ontsnapt, maar er wordt niet actief naar hem gezocht.

Volgens de verdenking van justitie heeft de man zich na zijn 'onttrekking' schuldig gemaakt aan drie misdaden. Een daarvan was de overval op 12 september op een 77-jarige vrouw in Amstelveen. Hij had de vrouw opgesloten in een kast waardoor zij om het leven kwam. Verder zou hij een 92-jarige bejaarde man uit Velzerbroek hebben opgelicht en van een derde slachtoffer de pinpas en pincode hebben ontvreemd.