112

NL
V

Agenten, paarden en krakers gewond

2 oktober 2010, 01.49 uur · Aangepast 4 oktober 2010, 10.33 uur

Bij de krakersrellen van vrijdagavond zijn twee agenten gewond geraakt en drie politiepaarden, laat de politie vanavond weten.

Ook een onbekend aantal krakers liep verwondingen op. Er zijn elf krakers opgepakt wegens openlijke geweldpleging, zij zitten voorlopig nog vast.

Om 17.00 uur verzamelde een groep van ongeveer 300 krakers zich op het Spui. Bij aanvang van de demonstratie was de sfeer rustig, de optocht werd echter steeds groter doordat sympathisanten zich aansloten bij de groep. Nadat de krakers een pand in de Spuistraat hadden gekraakt sloeg de sfeer om.

Een groep van ongeveer 150 tot 200 krakers stak een auto in brand, richtte vernielingen aan en wierp barricades op. De groep keerde zich tegen de politie en gooide met stenen. Daarop gebruikte de politie traangas. Ook tegen een groep krakers die in de Raadhuisstraat het publiek met stenen bekogelde trad de politie op.

Rond 23.30 was het volgens de politie 'naar omstandigheden rustig' in de binnenstad.

Naar aanleiding van de rellen kwam de zogeheten Driehoek bij elkaar voor overleg. Dat zijn burgemeester Eberhard van der Laan, hoofdofficier van justitie Herman Bolhaar en de hoofdcommissaris van politie, Bernhard Welten.