Start van hoofdcontent

video

nl

Helft homo's voelt zich onvrij in de stad

2 oktober 2010, 13.26 uur · Aangepast 21 november 2011, 12.04 uur

Bijna de helft van de Amsterdamse homoseksuelen durft in het openbaar niet voor zijn of haar geaardheid uit te komen.

Dat blijkt uit een door bureau O&S voor AT5 en Het Parool uitgevoerd onderzoek onder 167 homoseksuelen en 412 hetero's.

Acht van de tien homoseksuele Amsterdammers vinden dat het homoklimaat in de stad is verslechterd. Zeven van de tien hetero's zijn het daarmee eens.

Driekwart neemt aan dat geweld tegen homo's, zowel verbaal als fysiek, veel door Marokkaanse jongeren wordt gepleegd, al zijn er ook andere daders. Dat geweld komt overigens niet voort uit religieuze motieven, zoals vaak wordt verondersteld. "Het is veel meer machogedrag; ze willen geen homo's zien zoenen of hand in hand zien lopen," aldus politiewoordvoerder Ellie Lust, die zelf lesbienne is.

Een aantal van de geinterviewden mijdt wijken als (Nieuw-)West en het centrum. Vier procent zegt soms 'iets' bij zich te dragen om zich te kunnen verdedigen tegen geweld.

Ruim de helft van de ondervraagden voelt zich wel eens bedreigd vanwege zijn of haar geaardheid. 'Bijna vier op de tien zijn afgelopen jaar slachtoffer geworden van verbaal geweld, en drie procent van fysiek geweld,' aldus O&S. Slechts negen procent deed aangifte - verbaal geweld is lastig aan te tonen.

Slechts 55 procent van de homoseksuele mannen durft in het openbaar bijvoorbeeld hand in hand te lopen. Lesbiennes hebben daar minder moeite mee: 77 procent durft dat wel te doen.

Van alle ondervraagden, homo en hetero, vindt 63 procent dat de politie en gemeente te weinig ondernemen tegen geweld tegen homo's.