Stad

'Anne Frankboom' in tuin Witte Huis

16 oktober 2010, 15.35 uur · Aangepast 18 oktober 2010, 15.39 uur

Zoals het er nu naar uitziet, komt er een zaailing van de beroemde Anne Frankboom in de tuin van het Witte Huis in Washington.

Het plantje is begin dit jaar al in Amerika aangekomen, maar moet nog een tijd quarantaine blijven, liet een woordvoerster van de Anne Frank Stichting zaterdag weten naar aanleiding van een bericht in NRC Handelsblad.

De Verenigde Staten hanteren strenge regels als het gaat om het importeren van plantjes. De planning is dat de nakomeling van de beroemde kastanjeboom eind 2012 in de tuin van de president Barack Obama komt te staan.

Ook de stichting Support Anne Frank Tree heeft verzoeken van joodse organisaties in Amerika gekregen om zaailingen van de Anne Frankboom te planten in het land, onder meer bij het Witte Huis. Dat zei Karel Bowles, penningmeester van de stichting Support Anne Frank Tree. De gesprekken hierover lopen echter nog.

De ernstig zieke Anne Frankboom, in de tuin van het Achterhuis in Amsterdam, waaide eind augustus om. Anne Frank keek als onderduikster tijdens de Tweede Wereldoorlog uit op de kastanje en schreef erover in haar dagboek.

De Anne Frank Stichting vroeg de eigenaar van de boom een paar jaar geleden al toestemming om kastanjes te rapen en te laten kweken tot nieuwe boompjes. Inmiddels hebben de zaailingen op diverse plekken in de wereld een plek gekregen, onder meer in Frankrijk, Japan en Canada.