Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Herrema wil geen Heintje Davids worden

19 oktober 2010, 14.31 uur · Aangepast 21 november 2011, 13.37 uur

Oud-wethouder Tjeerd Herrema ontkent tegenover AT5 dat hij is gevraagd om stadsdeelvoorzitter te worden van Oost.

De Telegraaf meldde dinsdag dat Herrema door de PvdA naar voren is geschoven als kandidaat-stadsdeelvoorzitter. De partij stapte twee weken geleden uit de coalitie vanwege het aanhoudende gesteggel rond muziekcentrum MuzyQ, maar kreeg daar later spijt van. Fractievoorzitter Meint Helder trad daarom af.

Met zwaargewicht Herrema als beoogd stadsdeelvoorziter zou de PvdA hopen weer terug te kunnen keren in de coalitie met GroenLinks en D66. Zijn kandidatuur zou ten koste gaan van de opgestapte wethouder Germaine Princen. Fatima Elatik zou wel terug kunnen keren in de coalitie, maar dan als wethouder in plaats van als stadsdeelvoorzitter.

Herrema laat aan AT5 echter weten dat hij nog niet gevraagd is door zijn partij. "Maar als dat zou gebeuren, ga ik er wel serieus over nadenken." Herrema sluit een terugkeer dan ook niet uit. "Al zou ik dan wel een soort Heintje Davids worden."

Herrema was zeven jaar lang stadsdeelvoorzitter van Zeeburg. In april 2006 begon hij als wethouder Verkeer en Vervoer om drie jaar later af te treden vanwege de kostenoverschrijdingen rond de Noord/Zuidlijn. 

Dinsdagavond vergadert de gemeenteraad over de gevallen coalitie.