Stad

Discriminatie probleem op alle scholen

3 november 2010, 11.23 uur · Aangepast 4 november 2010, 14.18 uur

Whatsapp

Op alle basisscholen in Amsterdam wordt gediscrimineerd. Dat blijkt uit een rapport van de gemeente waarvan de resultaten woensdag bekend zijn gemaakt.

Het onderwerp leeft echter niet echt op de scholen en de aandacht voor het probleem is vooral reactief, zo blijkt uit het rapport.

Scholen doen veel aan het tegengaan van pesten en scharen veel incidenten onder deze noemer, terwijl ouders en leerlingen het als discriminatie ervaren. De meeste voorbeelden uit het onderzoek gaan over discriminerend taalgebruik tussen leerlingen op grond van huidskleur, land van herkomst, godsdienst en homoseksualiteit.

Volgens verantwoordelijk wethouder Andrée van Es begint een tolerant Amsterdam bij jonge Amsterdammers in het primair onderwijs. Voor een goede aanpak van het probleem is een veilig pedagogisch klimaat nodig waarin het onderwerp bespreekbaar is, zo blijkt uit het onderzoek. Het rapport is besproken met de schoolbesturen en volgens de gemeente hebben de scholen toegezegd met de bevindingen aan de slag te gaan.

Whatsapp