Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

ZO: Wel opleving van geweld, geen bendes

17 november 2010, 09.14 uur · Aangepast 18 november 2010, 09.41 uur

De stadsdeelraad van Zuidoost heeft dinsdagavond gesproken over de recente schiet- en steekpartijen in het stadsdeel. Grote vraag was daarbij: is er sprake van een geweldsexplosie en is er een verband tussen de verschillende incidenten van de laatste tijd

Het CDA had al aangekondigd stadsdeelvoorzitter Marcel La Rose om opheldering te vragen. Ook de VVD, PvdA en GroenLinks hadden vragen.

Volgens La Rose was het sinds juni rustig in Zuidoost, maar is er de afgelopen tijd weer sprake van een opleving van het geweld. Over het geheel genomen is het aantal ernstige incidenten niet hoger dan vorig jaar. "In 2009 waren er 26 incidenten waarbij drie dodelijke slachtoffers vielen, dit jaar zijn er tot nu toe 14 incidenten, waarbij helaas één iemand is overleden", aldus La Rose, die doelde op de dodelijke schietpartij bij Hogevecht van afgelopen zondag.

Van alle 26 misdrijven uit 2009 heeft de politie de daders geïdentificeerd of de zaak opgelost, aldus La Rose. In de 14 zaken dit jaar, heeft de politie tot nu toe 12 aanhoudingen verricht.

La Rose herhaalde zijn stelling dat er geen verband is tussen de schiet- en steekpartijen van de laatste tijd. "Er is ook geen sprake van geweld door bendes of gangs, zoals we dat eerder in het stadsdeel zagen." Eerder zei hij al tegen AT5 dat de politie het onder controle heeft in Zuidoost. Volgens La Rose wordt er één a twee keer per week preventief gefouilleerd.

Opvallend genoeg vroeg La Rose's eigen partij, de PvdA, om nadere uitleg van Ad Smit. De politiecommissaris pleitte er deze week bij AT5 nog voor om daders van schietpartijen veel zwaarder te straffen.

Vandaag wordt er ook in het centrale gemeentebestuur gesproken over het recente geweld.