Start van hoofdcontent

Stad

nl

Criminoloog: "Verneder crimineel straattuig"

19 november 2010, 10.33 uur · Aangepast 21 november 2010, 13.01 uur

Zwaardere straffen levert 'het schiettuig' in de Bijlmer alleen een betere reputatie en status op. Beter is het om hun waardigheid en status af te pakken, zegt criminoloog Jan Dirk de Jong.

"Als je die gasten echt wilt pakken, moet je ze vernederen. Ze in een roze tutu de straat op schoppen en midden in hun wijk een plein laten aanvegen", zegt de VU-criminoloog donderdag in De Telegraaf.

Hij liep jarenlang mee in de straatcultuur van Amsterdamse Marokkanen. Zwaarder straffen stelt de samenleving wel tevreden maar is dus nog beter voor de reputatie van de jongens, vreest De Jong.

Veel criminele hangjongeren komen uiteindelijk uit zichzelf weer op het rechte pad als ze wat ouder worden, aldus De Jong. Antillianen in Zuidoost hebben daarentegen een sterkere straatcultuur. Zij hebben een grotere drang hun reputatie te blijven verdedigen, ook als ze al lang en breed volwassen zijn, zegt De Jong.

De laatste maanden beleeft stadsdeel Zuidoost een opleving van geweld. Afgelopen zondag was er een schietpartij met dodelijke afloop in Hogevecht. In oktober waren er beschietingen bij metrostation Gein en op het Nieuwlandhof.

In september 2009 maakte AT5 een reportage in het programma Blauw over Zuidoost waarin criminoloog De Jong uitgebreid aan het woord komt met zijn visie op de aanpak van geweld.