Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE: Eén verdachte opgepakt in Osdorp

23 november 2010, 14.24 uur · Aangepast 24 november 2010, 13.30 uur

De drie opgepakte terreurverdachten zijn allen Amsterdammer. De mannen zijn 25, 26 en 28 jaar oud. Een van de verdachten is aangehouden in de Sonderbuur in Osdorp.

Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie bevestigd.

De woordvoerder laat weten aan AT5 dat de drie mannen al maanden in de gaten werden gehouden. Volgens buurtbewoners kwamen in de woning in Osdorp, waar een van de mannen is opgepakt, regelmatig twee tot vijf mannen samen. Volgens één omwonende was er een paar maanden geleden ook al een inval in het huis. De woordvoerder van het landelijk parket laat aan AT5 weten dat die inval losstaat van het terreuronderzoek.

België heeft Nederland gevraagd de drie opgepakte mannen over te leveren. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam zal deze procedure afhandelen, laat het landelijk parket in Rotterdam weten.

Het federale parket in België meldt dat er tegelijkertijd in totaal tien verdachten zijn opgepakt in Antwerpen, Nederland en Duitsland. Volgens de Belgische en Nederlandse autoriteiten was er sprake van plannen om een aanslag in België te plegen door een internationale terroristische groepering. Zij maakten daarbij gebruik van de extremistische website Ansar Al Mujahideen.

Het doel van de aanslag was nog niet specifiek bepaald, stellen het federale parket en het landelijk parket. Het onderzoek richt zich ook op wervers van terroristen, kandidaat-terroristen en de financiering van een Tsjetsjeense terroristische organisatie: het Kaukasisch Emiraat. De verdachten in deze zaak verbleven hoofdzakelijk in Antwerpen.

Meer foto's van de arrestatie in Osdorp bij Gespot.