Start van hoofdcontent

Stad

nl

Terreurverdachten willen niet naar België

24 november 2010, 15.09 uur · Aangepast 25 november 2010, 21.21 uur

De drie terreurverdachten die dinsdag in Amsterdam zijn aangehouden, verzetten zich tegen overlevering aan België.

Dit heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam woensdag na de voorgeleiding van het drietal bekendgemaakt. De mannen blijven voorlopig wel vastzitten.

De drie mannen werden aangehouden in het kader van een internationaal onderzoek naar een mogelijke aanslag in België. Dat land heeft Nederland om overlevering van het drietal gevraagd.

Door het verzet kan het nog geruime tijd duren voordat zij ter beschikking komen van de Belgische autoriteiten. De overleveringskamer van de rechtbank in Amsterdam zal zich over het overleveringsverzoek van de Belgen moeten buigen. De rechtbank moet dit binnen drie maanden hebben gedaan.

De verdachten zijn drie Amsterdammers van Marokkaanse afkomst van 25, 26 en 28 jaar oud. Ook in België en Duitsland zijn dinsdag arrestaties en huiszoekingen verricht. In totaal zijn er elf mensen opgepakt.

Ugur Sarikaya, raadsman van een van de Amsterdamse verdachten, zegt dat zijn cliënt elke betrokkenheid bij enig terreurnetwerk ontkent en zich daarom verzet tegen overlevering naar België. De overleveringskamer van de rechtbank in Amsterdam verdiept zich niet in de schuldvraag, maar toetst uitsluitend de formele toelaatbaarheid van het Belgische overleveringsverzoek. Als de Amsterdamse verdachten zich niet zouden hebben verzet, hadden zij binnen tien dagen naar België gemoeten.