Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam opent jacht op veelplegers

2 december 2010, 09.58 uur · Aangepast 3 december 2010, 12.56 uur

Amsterdam zet 250 rechercheurs van de politie in om een einde te maken aan de criminele activiteiten van veelplegers.

Dat bevestigde een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan donderdag naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf. De agenten moeten een even groot aantal criminelen opsporen, verspreid over de vijf politiedistricten in de stad.

Deze één op één-aanpak leidt ertoe dat de politie op andere terreinen moet inleveren. Van der Laan is namelijk niet van plan het aantal agenten in de stad te vergroten. Hij denkt eraan wijkbureaus gedurende de nacht te sluiten en alleen de grote districtbureaus tijdens deze uren open te houden. Ook zouden organisatoren van commerciële evenementen of voetbalwedstrijden de beveiliging meer op zich moeten nemen, evenals de kosten die daarmee gepaard gaan.

De inzet van meer rechercheurs moet zich vooral richten zich op daders die zich veelvuldig schuldig maken aan ernstige misdrijven als inbraak, geweldpleging en gewapende overvallen. Het stoort de burgemeester dat deze zaken nog te weinig worden opgelost. Van der Laan: "Er is nu een grote kans dat je met een misdrijf wegkomt en dat moet veranderen."