Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Robert M. ook vrijwilliger in weeshuis'

13 december 2010, 15.27 uur · Aangepast 21 november 2011, 10.51 uur

De van grootschalig kindermisbruik beschuldigde Robert M. heeft ook als vrijwilliger gewerkt in een weeshuis in Afrika.

Dat vertelt een moeder wier kind op dagverblijf Het Hofnarretje in de Van Woustraat heeft gezeten tegen AT5. M. werkte daar als invalkracht, maar vertrok ook voor enige tijd naar Afrika om daar als vrijwilliger in een weeshuis te werken. Hij hield een website bij over zijn belevenissen daar, zo vertelt de moeder.

De vrouw omschrijft M. als een vriendelijke, vlotte jongen. Zo speelde hij twee jaar terug op een feest op het kinderdagverblijf voor Sinterklaas. De moeder heeft nooit enig vermoeden gehad van het misbruik waar M. nu van wordt verdacht.

Tussen 2004 en 2006 werkte M. ook als vrijwilliger bij de naschoolse opvang van de toenmalige Communityschool, het huidige Jan van der Heijdenhuis in de Pijp. Ouders en medewerkers van de naschoolse opvang herkenden M. nadat zijn foto openbaar was gemaakt en hebben hiervan melding gemaakt bij Welzijnsorganisatie Combiwel, die de naschoolse opvang verzorgt.

Combiwel heeft direct contact opgenomen met de politie, om de zaak te onderzoeken. Alle medewerkers zijn op de hoogte gesteld en de ouders krijgen vandaag nog een brief met informatie. Omdat Robert M. niet in dienst was, maar als vrijwilliger werkte op de naschoolse opvang, mocht hij nooit alleen voor een groep met kinderen staan. Hij heeft vooraf een verklaring van goed gedrag moeten inleveren.

Combiwel heeft de medewerkers op de hoogte gesteld en informeert met een brief alle ouders wier kinderen in contact zijn geweest met de 27-jarige verdachte. De politie is inmiddels een onderzoek gestart naar de meldingen

De Letse politie onderzoekt ondertussen of M. zich ook in Letland schuldig heeft gemaakt aan misbruik van kinderen of aan andere misdaden.

De politie in Letland liet weten dat er van collega's in Nederland nog geen verzoek is gekomen om te helpen bij het onderzoek naar de zedenzaak. M. is afkomstig uit Letland. Hij wordt er ook van verdacht kinderporno te hebben geproduceerd en verspreid.