Start van hoofdcontent

Stad

nl

Omvang misbruik groter dan gedacht

14 december 2010, 08.39 uur · Aangepast 15 december 2010, 08.39 uur

Het aantal slachtoffers in de Amsterdamse zedenzaak moet naar boven worden bijgesteld. Dat stelde burgemeester Eberhard van der Laan maandagavond na een bijeenkomst van bezorgde ouders.

De burgemeester houdt nu nog vast aan de eerdere schatting dat het aantal vermoedelijke slachtoffers tussen de dertig en vijftig ligt. ,,Maar ik vrees dat we dat aantal ellendig genoeg naar boven moeten gaan bijstellen’’, aldus Van der Laan in het programma Nieuwsuur.

De burgervader liet in het actualiteitenprogramma ook weten dat een coldcaseteam van de Amsterdamse politie gaat onderzoeken of in 2008 beoordelingsfouten zijn gemaakt. Een moeder van een kind meldde zich toen bij de politie met het verhaal dat haar zoontje en een vriendje zich van de verdachte hadden moeten uitkleden en aan elkaars geslachtsdelen hebben moeten zitten. Een aangifte bij de politie leidde niet tot actie omdat ,,jonge kinderen niet betrouwbaar zouden zijn’’, aldus de vrouw maandag.

De 27-jarige hoofdverdachte Robert M. heeft inmiddels in een ,,fors aantal zaken'' bekentenissen afgelegd, zegt advocaat Richard Korver. Hij staat de ouders van één slachtoffertje bij. Ouders van andere mogelijk misbruikte kinderen hebben zich inmiddels bij hem gemeld. Het Openbaar Ministerie (OM) zegt nog niets over eventuele bekentenissen.

Zo'n vijfhonderd mensen kwamen maandagavond af op een informatiebijeenkomst voor ouders die bezorgd zijn dat hun kind mogelijk betrokken kan zijn bij de zaak. Volgens de gemeente hadden niet alle aanwezigen direct reden om te vrezen dat hun kind slachtoffer is. Wel waren veel ouders aanwezig waarvan met enige zekerheid kan worden gezegd dat hun kinderen voor kortere of langere tijd aan de zorg van verdachte Robert M. zijn toevertrouwd.

De gemeente zorgt dinsdag voor extra toezicht bij de twee kinderdagverblijven waar verdachte Robert M. werkte. Van der Laan heeft hiertoe besloten na vragen daarover van ouders op de informatiebijeenkomst.

Het OM kan nog niet aangeven of en eventueel hoeveel nieuwe slachtoffers zich maandag hebben gemeld. Wel is duidelijk dat maandag tot 16.00 uur bijna 750 mensen het speciaal ingestelde informatienummer hadden gebeld.

De 37-jarige echtgenoot van M. wordt ook verdacht. In zijn geval gaat het alleen om het bezit van kinderporno. Hij zit eveneens vast. Een 39-jarige medewerker van één van de betrokken bedrijven is de derde verdachte. Deze persoon zou ontuchtige handelingen op internet hebben gepleegd.

M. werkte van februari 2007 tot en met juni 2009 bij verschillende dependances van kinderdagverblijf Het Hofnarretje in de Pijp. Van oktober 2009 tot en met januari 2010 was hij in dienst bij Jenno’s Knuffelparadijs, op de Admiraal de Ruijterweg. M. was verder ingeschreven bij een bemiddelingswebsite voor oppassen en bood zich op Marktplaats.nl en Caro Kinderopvang aan als oppas. De man had een verklaring van goed gedrag (VOG) en had geen strafblad.