Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

De Saunaman is terug!

22 december 2010, 16.15 uur · Aangepast 22 december 2010, 18.46 uur

De saunaman is terug. Hij zit bij het toekomstige station Vijzelgracht van de Noord-Zuidlijn.

Begin dit jaar veroorzaakte de pop, die slechts met een handdoekje over het hoofd en om zijn middel in de stoom van een vriesinstallatie zat, enige paniek. Voorbijgangers belden de politie omdat ze dachten dat iemand een einde aan zijn leven wilde maken door in zijn blootje de vrieskou te trotseren. De politie verwijderde daarop het levensecht lijkende kunstwerk.

Volgens het projectbureau Noord/Zuidlijn is de saunaman inmiddels teruggekeerd op zijn oude plek. Wie er achter het kunstwerk zat, is nog altijd een mysterie. De pop is dinsdag geveild door de Stadsbank van Lening. Hij bracht 110 euro op. De nieuwe eigenaar heeft hem daarop meteen teruggebracht naar de bouwput. ,,Wij zijn blij dat hij terug is. Onwillekeurig ga je hem toch missen'', zei Hoite Detmar, omgevingsdirecteur van de Noord-Zuidlijn in een reactie.

De politie liet woensdag in een reactie weten dat mochten er weer verontruste meldingen binnenkomen, ze een briefje bij de bouwput zal ophangen waarop staat dat de saunaman niet echt is.