Stad

NL
V

Van der Laan: Welten ging over het randje

6 januari 2011, 19.26 uur · Aangepast 9 december 2011, 10.39 uur

Hoofdcommissaris Bernard Welten is met zijn uitspraak over het niet handhaven van het boerkaverbod "net over het randje gegaan". Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan donderdag tegen AT5.

Welten kwam deze week in opspraak na zijn uitspraak in het NTR-programma 5 jaar later, waarin hij aangaf dat de Amsterdamse politie bij een eventueel boerkaverbod geen vrouwen in boerka gaat arresteren.

"Welten had tijdens het interview een heel genuanceerd verhaal. Jeroen Pauw is een zeer vakkundig interviewer en bracht hem naar een bepaald punt. Uiteindelijk zag ik hem net over het randje gaan", aldus Van der Laan in Het Gesprek met de Burgemeester.

Van der Laan heeft uitgebreid met Welten gesproken over de kwestie. Hij neemt afstand van de uitspraak van de hoofdcommissaris. Wel wees Van der Laan erop dat het eventuele boerkaverbod nog geen wet is, maar een voornemen om een wet te maken.

De burgemeester was niet te spreken over de mate van kritiek die de hoofdcommissaris over zich heen kreeg. Een aantal kamerleden vindt dat de hoofdcommissaris zijn woorden moet terugnemen. PVV-kamerlid Hero Brinkman vindt zelfs dat Welten moet opstappen als hij niet van plan is de wet te handhaven. "Ik vind die reacties overdreven, sommige zelfs hysterisch."