Start van hoofdcontent

Politiek

nl

D66: 'Stappen tot zo laat je maar wil'

13 januari 2011, 17.19 uur · Aangepast 13 januari 2011, 17.58 uur

D66 heeft een gedetailleerd plan uitgewerkt voor de horeca in stadsdeel Centrum. De partij wil dat Amsterdammers in stadsdeel Centrum voortaan zelf mogen beslissen tot hoe laat ze gaan stappen.

Tegelijkertijd wil zij de overlast terugdringen. In het plan van D66 staat dat de sluitingstijden in uitgaansgebieden zoals het Rembrandtplein en Leidseplein moeten worden vrijgegeven, maar onder bepaalde voorwaarden. Zo wil D66 werken met 'venstersluitingstijden'. In andere steden zijn daar goede resultaten mee geboekt.

Bij venstersluitingstijden is het moment waarop een kroeg besluit dicht te gaan vrij, maar vanaf een bepaald tijdstip kunnen er geen nieuwe gasten meer naar binnen. Ook wil D66 dat er duidelijke afspraken worden gemaakt met de ondernemers om de overlast verder  te beteugelen. Zo komen wat D66 betreft alleen uitgaanspleinen waar een sterke ondernemersvereniging actief is in aanmerking voor verruiming. Door het verruimen van de sluitingstijden komen minder mensen tegelijkertijd op straat te staan, waardoor de kans op opstootjes en geluidsoverlast minder wordt.

D66-deelraadslid Thijs Kleinpaste. "In de praktijk ondersteunen vrije sluitingstijden en veiligheid elkaar juist. Vrijere sluitingstijden zorgen voor minder overlast, en meer veiligheid. Dat blijkt uit steden als Utrecht en Nijmegen."

In het programma-akkoord dat de partijen Groenlinks, D66 en PvdA in het stadsdeel Centrum sloten was al eerder afgesproken dat er toegewerkt zou worden naar een verruiming van de sluitingstijden. D66 had in november al aangekondigd met een plan daarvoor te komen.

D66 ziet ook mogelijkheden om door het versoepelen van de regels de noodlijdende Reguliersdwarsstraat nieuw leven in te blazen. Naast het verruiming van de sluitingstijden doet de partij voorstellen voor het verbeteren van de klachtenregistratie, wil men een speciale regeling voor discotheken die buiten de uitgaanspleinen liggen en komt er als het aan D66 ligt buiten de uitgaanspleinen een zogeheten 'afkoeluurtje'.

Ook de VVD wil dat de sluitingstijden in uitgaansgebieden zoals het Rembrandtplein en Leidseplein moeten worden vrijgegeven.