Start van hoofdcontent

Stad

nl

Terreurzaak vandaag voor de rechter

14 januari 2011, 08.28 uur · Aangepast 15 januari 2011, 12.49 uur

In de justitiebunker in Osdorp buigt justitie zich vandaag over de zaak rond de drie mannen die als verdachte gelden in een groot onderzoek naar terrorisme.

Het gaat erom of gehoor wordt gegeven aan een verzoek van België om hun overlevering. Het drietal zou tot een groep hebben behoord die een aanslag van grote omvang in België had willen plegen. De aanslag had volgens de plannen een grotere impact moeten hebben dan de serie treinaanslagen in Madrid op 11 maart 2004.

In totaal zijn elf personen in het onderzoek aangehouden. In Amsterdam arresteerde de politie in november 2010 de drie mannen van Marokkaanse origine van 25, 26 en 28 jaar oud. De Belgische verdachten zijn Belgen met een Marokkaanse achtergrond en Russen met een Tsjetsjeense achtergrond. Alle arrestanten zouden behoren tot een internationaal terreurnetwerk.

Behalve met het plannen van een aanslag zou de groep zich hebben beziggehouden met het inzamelen van geld en het ronselen van mensen voor een terreurgroep in Tsjetsjenië.

Een van de terreurverdachten die in november in Amsterdam werd aangehouden, zou zich een week voor de arrestatie nog een held hebben getoond door een, na later bleek, neppistool van iemand af te pakken.