Stad

NL
V

'Belgen geen zaak tegen terreurverdachten'

14 januari 2011, 18.10 uur · Aangepast 16 januari 2011, 19.52 uur

De Belgische justitie verdenkt de drie Nederlanders die in november in Amsterdam zijn aangehouden in het kader van een groot onderzoek naar een terroristische cel, niet langer van betrokkenheid bij het beramen van een terreuraanslag.

Dit bleek vrijdag tijdens een zitting van de rechtbank in Amsterdam, die zich over het verzoek tot overlevering van het drietal naar België buigt.

Volgens de advocaten van de drie mannen (25, 26 en 28 jaar oud) is daarmee de bodem aan het Belgische verzoek tot overlevering komen te ontvallen: de Belgen hebben niet langer een zaak tegen hun cliënten, zo betoogden de raadslieden vrijdag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. En dus moet het overleveringsverzoek worden afgewezen.

Officier van justitie Marielle Leenaers bestreed die visie. Volgens haar zijn de drie mannen - Amsterdammers van Marokkaanse origine - nog steeds rijp voor een gang naar de Belgische strafrechter, omdat zij ook worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Het drietal werd op 23 november gearresteerd. Tegelijkertijd pakte de Belgische justitie in België acht verdachten op en de Duitse en Oostenrijkse elk één. Volgens de Belgische justitie zouden de verdachten behoren tot een terroristische cel die wordt aangevoerd door Youssouf El A. Een van de Nederlandse verdachten, Redouan A., zou in direct contact met hem hebben gestaan.

De groepering zou plannen hebben gesmeed voor een terroristische aanslag die de aanslagen in Madrid in 2004 in ernst en omvang had moeten overtreffen. Ook zou de cel zich bezighouden met het rekruteren van strijders voor de jihad in Tsjetsjenië. Een aantal in België opgepakte verdachten heeft een Tsjetsjeense achtergrond. Het Belgische onderzoek was al een jaar gaande toen de verdachten werden opgepakt.

De drie Nederlandse verdachten ontkennen iedere betrokkenheid. Zij worden vastgehouden in de extra beveiligde gevangenis in Vught. Vrijdag verscheen alleen verdachte Samir S. in de rechtszaal. S. is jongerenwerker in Amsterdam. Onder meer een reis naar Turkije zou hebben geleid tot de huidige verdenking. S. herhaalde vrijdag zijn ontkenning. Volgens justitie is S. gerekruteerd door medeverdachte Redouan A., die ook nog wordt beschuldigd van illegale wapenhandel.