Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Justitie VS had foto zedenzaak al in 2009'

16 januari 2011, 19.15 uur · Aangepast 21 maart 2013, 15.33 uur

De Amerikaanse justitie had de foto van één van de slachtoffers van Robert M. waardoor de Amsterdamse zedenzaak aan het licht is gekomen, al in oktober 2009 in bezit. Dat wijst onderzoek van actualiteitenprogramma Nieuwsuur uit.

De foto die de Amerikaanse justitie eind vorig jaar aan Nederland doorspeelde, bracht de hele zaak rond ontuchtverdacht Robert M. aan het rollen. De foto, die overigens niet is vrijgegeven, blijkt volgens Nieuwsuur al ruim een jaar eerder, op 25 oktober 2009, aangetroffen in een zaak naar kinderporno in de Verenigde Staten. De foto stond op de computer van een hoteleigenaar in Boston.

Omdat er geen direct strafbaar bewijs op te zien zou zijn en de foto niet matcht met de Amerikaanse databank, belandt het in een uitgebreid dossier. Pas een jaar later, als de Amerikaanse justitie de verdenking tegen de man in Boston rond heeft, wordt de foto doorgespeeld naar de Nederlandse politie.

De foto wordt vervolgens vertoond in Opsporing verzocht, waarna het kind herkend wordt en de zaak aan het rollen komt. Het vormt het eerste bewijs in deze zaak. Ondertussen zijn meerdere kinderen herkend en zoekt de politie naar nog meer bewijs in de computer van Robert M.