Cordaan breidt uit met 25 begeleiders

Zorginstelling Cordaan gaat het aantal persoonlijke begeleiders uitbreiden met 25 mensen. Ook steekt de instelling 15 miljoen extra in het verbeteren van het woon- en leefklimaat. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De 15 miljoen euro gaat naar grootschalige en verouderde woonlocaties, zowel op het terrein van de gehandicaptenzorg als de ouderenzorg.

De IGZ deed onderzoek bij Cordaan na enkele ernstige incidenten en de maatschappelijke onrust die daarop volgde. Cordaan raakte in opspraak door de groepsverkrachting van een meisje in een instelling voor licht verstandelijk gehandicapten in Amsterdam-Zuidoost en door de verdrinkingsdood van een bewoner van Verpleeghuis Slotervaart.

De inspectie wilde weten of er sprake was van onverantwoorde zorg en of de veiligheid van cliënten in het geding was. Ook wilde zij kijken of er extra maatregelen nodig waren om verantwoorde zorg te waarborgen.

De IGZ laat weten voorlopig tevreden te zijn over de maatregelen die de zorginstelling tot nu toe heeft genomen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

De inspectie heeft de indruk dat de instelling voortvarend aan de slag is gegaan om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Zij trekt die conclusie op basis van zowel onaangekondigde als aangekondigde bezoeken aan verschillende locaties van Cordaan, een gesprek met de raad van bestuur en genomen maatregelen. De zorgverlener zal onder meer de leefbaarheid van de locaties verbeteren en betrekt hierbij de visie en wensen van de cliënten.

Cordaan laat in een reactie op de conclusies van de IGZ weten dat veel zaken goed gaan, maar dat er risico's zijn op sommige onderdelen. Het moet beter, maar we zijn verheugd dat de inspectie er alle vertrouwen in heeft dat het voor elkaar komt, zegt bestuursvoorzitter Eelco Damen.