Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Rechten homo's niet teloor door allochtonen'

27 januari 2011, 08.21 uur · Aangepast 21 november 2011, 11.57 uur

Het idee dat de vrijheid van homoseksuelen en vrouwen teloor gaat door de aanwezigheid van allochtonen, is overdreven. Dat stelde wethouder Andrée van Es (diversiteit, GroenLinks) woensdagavond tijdens een toespraak op een conferentie van de UvA.

,,Het sentiment van de teloorgang van progressieve waarden is wat mij betreft onterecht.’’ Volgens van Es is het ,,een misvatting te denken dat het vroeger gemakkelijk was om over seksualiteit te praten en dat ons dat nu is afgenomen door de komst van nieuwe mensen’’. ,,Laten we eerlijk zijn: het is nooit gemakkelijk geweest.’’ Bovendien wees ze erop dat Nederland nog steeds erg tolerant is voor homo’s in vergelijking met andere landen.

Van Es opende met haar toespraak een conferentie die wordt georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam. Deze gaat over de relatie tussen de multiculturele samenleving en de emancipatie van vrouwen en homo’s. Die laatste twee zijn volgens de organisatoren belangrijke onderdelen geworden van de Nederlandse identiteit. Daardoor zijn ze wel een belangrijke rol gaan spelen in de kritiek op allochtonen, moslims in het bijzonder.

Volgens Van Es is het niet slim Marokkanen of moslims er steeds van te blijven beschuldigen dat ze tegen homo’s of vrouwenrechten zijn. Dan trekken ze zich juist terug in hun eigen groep. ,,Ik heb de ervaring dat in gesloten gemeenschappen vaak de conservatieve waarden dominant zijn.’’ De wethouder vindt het beter met elkaar in gesprek te blijven.