Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Bouw Stedelijk ligt stil; aannemer bijna failliet

28 januari 2011, 12.54 uur · Aangepast 30 januari 2011, 11.53 uur

De nieuwbouw van het Stedelijk Museum is stopgezet. Hoofdaannemer Midreth staat op het punt om failliet te gaan.

Dat bevestigt de gemeente naar aanleiding van een bericht in Het Parool. Donderdag moesten alle 120 werknemers van de onderaannemers de bouwplaats verlaten. Midreth zou de rekeningen van de onderaannemers al geruime tijd niet meer hebben betaald. Zelfs de glaszetters kunnen hun werk niet afmaken, en dat terwijl het gebouw nog niet wind- en waterdicht is. Hoeveel vertraging en extra kosten het stopzetten van de nieuwbouw met zich meebrengt is nog niet te overzien. Vrijdamiddag waren tientallen werknemers hun spullen aan het inpakken op de bouwplaats.

Als het faillissement wordt uitgesproken komt er voor het Stedelijk vijf miljoen euro vrij. Alle partijen hebben profijt bij een faillissement, want dan zou de nieuwbouw weer door kunnen gaan. De gemeente is in gesprek met de aannemer, zo laat een woordvoerder weten aan AT5. In oktober kwam Midreth ook al in grote problemen door het omvallen van DSB. Een kapitaalinjectie van vier geldschieters bracht toen redding.

De heropening van het Stedelijk werd al een paar keer uitgesteld. De verbouwing kostte de gemeente tot nu toe zo'n 100 miljoen euro.

Het museum is al sinds 2004 dicht voor het publiek. In augustus 2010 ging de gerenoveerde oudbouw van het museum tijdelijk weer open.