Ajax

NL
V

Bas Dost wil overstap naar Ajax forceren

31 januari 2011, 08.34 uur · Aangepast 2 februari 2011, 09.24 uur

Aanvaller Bas Dost spant een spoedarbitragezaak aan tegen sc Heerenveen. Dat meldt de Friese eredivisionist zondag op de website.

Dost komt bij Heerenveen nauwelijks aan spelen toe en wil graag vertrekken naar Ajax, dat interesse heeft in de spits. Maandagmiddag om 13.30 uur dient de zaak bij de KNVB in Zeist.

Voorzitter Robert Veenstra van Heerenveen noemde de stap van Dost naar de arbitragecommissie ,,verrassend''. Veenstra: ,,Wij hadden gehoopt er wel met Ajax uit te komen. Dit zet wel wat druk op de zaak. Het is beter om er onderling uit te komen dan via arbitrage, want zo'n zaak kent alleen maar verliezers'', zo liet de Friese voorzitter weten tegenover Eredivisie Live.

Ajax wil de jeugdinternational aantrekken als vervanger van de naar Liverpool vertrokken Luis Suarez. Dost kwam afgelopen zomer voor bijna 3,5 miljoen euro van Heracles Almelo en ondertekende een contract voor vijf jaar bij Heerenveen. De 21-jarige spits heeft echter een moeizame relatie met trainer Ron Jans. Hoewel hij geen basisplaats meer heeft, maakte Dost al acht competitiedoelpunten.

,,Als wij er met Ajax uit kunnen komen, heeft dat onze grote voorkeur'', aldus Veenstra. ,,Ik ken Bas als een redelijke jongen, die zal dit ook niet willen. Wij hebben onze grenzen bepaald. Als we daar uit kunnen komen, zijn we bereid te bewegen. Maar daar zijn drie partijen voor nodig.''

De advocaat van Dost heeft de KNVB in het verzoekschrift primair gevraagd om aanpassing van de arbeidsovereenkomst en secundair om ontbinding van de overeenkomst tussen speler en club.