Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van der Laan: 'Stad aan taks op Koninginnedag'

5 februari 2011, 12.12 uur · Aangepast 9 december 2011, 10.41 uur

Het centrum van Amsterdam zit met 800.000 bezoekers op Koninginnedag aan zijn absolute grens.

Daarom gaat burgemeester Eberhard van der Laan met zijn collega's in de regio overleggen of andere steden in Noord-Holland op 30 april "even aantrekkelijke evenementen" kunnen organiseren om te voorkomen dat de hele provincie naar de hoofdstad trekt. Woorden van die strekking zei Van der Laan in het AT5-programma Gesprek met de Burgemeester.

Maandag heeft hij een gesprek over dit plan met zijn collega’s van Zaanstad, Purmerend, Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Haarlem.

Ook wil de burgemeester de festiviteiten een uur eerder beeindigen, om 20.00 uur 's avonds, om de NS beter de gelegenheid te geven de bezoekers uit de provincie naar huis te vervoeren. Hij verwees naar de chaos op het CS in 2002. De NS zit aan het toppunt van zijn kunnen, aldus Van der Laan. De vervoerder kan, als alles voorspoedig verloopt, via Amsterdam CS zo’n 50.000 reizigers per uur verwerken. Ieder jaar komen honderduizenden bezoekers naar de stad op Koninginnedag. De viering van de verjaardag van de Koningin valt dit jaar op een zaterdag.

De gemeente Amsterdam gaat de komende jaren ook kijken of het mogelijk is de activiteiten op Koninginnedag deels te verplaatsen naar andere locaties in de stad, zegt een woordvoerder van de burgemeester.