Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Brief handenweigeraar HvA uitgelekt

7 februari 2011, 10.15 uur · Aangepast 9 februari 2011, 08.45 uur

GeenStijl heeft de brief online gezet waarin de docent van de HvA aan zijn collega's uitlegt waarom hij vrouwen geen hand meer geeft.

De leraar bedrijfseconomie kwam tot zijn besluit na een reis naar Mekka. "Nu ik terug ben gekomen van deze spirituele reis voel ik me herboren en voldaan", zo schrijft hij in de brief.

De leraar geeft aan zich enerzijds meer dan ooit te willen inzetten voor de opleiding, maar schrijft dat hij tegelijkertijd meer naar de voorschriften van Mohammed wil gaan leven. "De profeet heeft nooit de hand geschud van vrouwen die huwbaar voor hem waren en hier regels over opgesteld. In dit opzicht wil ik dit ook navolgen richting mijn collega's. Dit heeft niets te maken met disrespect of het niet waarderen van vrouwelijke collega´s. Er zal niets veranderen aan dit goede contact tussen mij en mijn vrouwelijke collega´s. Het enige dat ik wil praktiseren, is dat ik mij onthoud van het schudden van handen met de vrouwelijk collega´s."

De directie van de HvA respecteert het besluit van de man, maar de medezeggenschapsraad heeft aangegeven het belachelijk te vinden. Ook burgemeester Eberhard van der Laan en wethouder van Integratie Andrée van Es vinden de situatie onwenselijk. Zij kunnen de HvA echter niet dwingen.

De docent lijkt aan het einde van zijn brief in ieder geval optimistisch. "Ik vertrouw erop jullie hiermee voldoende te hebben geïnformeerd, en hoop de komende tijd als collega´s onze opleiding tot één van de besten in zijn soort te maken in Nederland. Tot volgende week!"

UPDATE: De HvA laat maandag weten dat het in discussie wil gaan over de kwestie. "Wij willen onze kop niet in het zand steken en hem zomaar ontslaan. We organiseren daarom op korte termijn een reeks gesprekken en debatten binnen de hogeschool over dit thema", aldus een woordvoerder.

De gesprekken zullen zowel in kleine als grote groepen plaatshebben, aldus de woordvoerder. "We weten niet waar dat uiteindelijk toe zal leiden."