Stad

NL
V

Beatrix opent 'De Nieuwe Liefde' in West

12 februari 2011, 13.07 uur · Aangepast 14 februari 2011, 11.55 uur

In De Nieuwe Liefde, een nieuw multireligieus en cultureel centrum in West, draait alles om 'beschaving'. Het centrum werd vrijdag geopend door koningin Beatrix.

Ook haar zoon prins Friso was bij de opening aanwezig. Prinses Mabel zou ook komen, maar was verhinderd. De Nieuwe Liefde is een initiatief van dichter, theoloog en priester Huub Oosterhuis. Er zijn lezingen, debatten, presentaties, concerten, filmvertoningen, poëzievoordrachten en theatervoorstellingen.

De initiatiefnemer, de 77-jarige priester, dichter en theoloog Huub Oosterhuis wil dat het woord 'beschaving' een nieuwe inhoud krijgt. "Beschaving is dat wij proberen een nieuwe toon te vinden en andere omgangsvormen met die velen in Nederland die gevormd zijn door de godsdienst en de cultuur van de islam." Binnenkort begint dan ook een programmaserie rond de positie van de islam in Nederland.

Meer dan tweehonderd mensen, onder wie prominenten zoals prins Friso, Ruud Lubbers, Herman van Veen en Paul van Vliet, hebben een lijst ondertekend waarin ze zich geestverwant noemen van De Nieuwe Liefde.

De Nieuwe Liefde huist in een monumentaal pand uit 1904 aan de Da Costakade dat oorspronkelijk gebouwd is als wijnpakhuis. Later werd het een rooms-katholiek parochiehuis dat bekendheid genoot onder de naam 'De Liefde'. Oosterhuis stond in de jaren zeventig aan de wieg van debatcentrum De Balie en richtte in 1989 De Rode Hoed op in Amsterdam.

Kijk voor meer foto's op Gespot