Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Spong en Hammerstein gaan uit elkaar

12 februari 2011, 13.35 uur · Aangepast 14 februari 2011, 14.11 uur

De twee bekende strafpleiters Gerard Spong en Oscar Hammerstein scheiden hun wegen.

Dat heeft Hammerstein zaterdag bevestigd in reactie op een bericht in De Telegraaf. De twee hadden samen een advocatenkantoor in Amsterdam. Over de redenen willen de advocaten niets zeggen. Ze gaan ieder apart verder.

Beide advocaten zijn bij geruchtmakende zaken betrokken geweest. Daarbij schuwen ze de media-aandacht niet als ze denken dat die nodig is.

Spong trok in 1978 voor het eerst de aandacht van het grote publiek door de juridische belangen van drie leden van de Duitse terroristische groepering Rote Armee Fraktion te behartigen. Deze drie, Knut Folkerts, Christof Wackernagel en Gert Schneider, waren toen in Nederland opgepakt en Duitsland had om hun uitlevering gevraagd.

Later was de raadsman bij nog veel meer spraakmakende processen betrokken. Hij verdedigde onder meer de veroordeelde drugshandelaar Johan V., alias de Hakkelaar en voetballer Patrick Kluivert toen die werd beschuldigd van verkrachting. Ook verdedigde Spong een verdachte in de geruchtmakende Schiedammer parkmoord en Julien C., de veroordeelde moordenaar van basisscholier Jesse Dingemans. Hij is ook de advocaat van Saban B.

Oscar Hammerstein kwam ook zelf als verdachte in het nieuws. De politie arresteerde hem op 16 maart 1994, omdat justitie vermoedde dat zijn werk voor criminelen verder zou gaan als die van raadsman. Het Openbaar Ministerie verdacht hem ervan dat hij betrokken was geweest bij het witwassen van door Johan V. crimineel verdiend geld.

Na zes weken te hebben vastgezeten, kwam hij vrij. Uiteindelijk is Hammerstein op alle punten vrijgesproken. Wel vond het gerechtshof dat de advocaat in deze kwestie onzorgvuldig te werk was gegaan. Na de moord op Pim Fortuyn in mei 2002 klaagde Hammerstein enkele journalisten en politici aan voor het 'demoniseren' van de vermoorde politicus. Dat beklag werd afgewezen.

Hammerstein is onder andere de advocaat van wijlen Sjoerd Kooistra.