112

Vermeende hooligan wint van gemeente

18 februari 2011, 15.02 uur · Aangepast 20 februari 2011, 18.14 uur

De rechter heeft vrijdag voorlopig een streep gehaald door de meldingsplicht die de gemeente een vermeende Ajax-hooligan had opgelegd.

Samen met nog negen andere Ajax-supporters zou de man zich voortaan iedere thuiswedstrijd van Ajax moeten melden op het politiebureau. Ook mochten zij zich niet meer in een groep van meer dan drie supporters in de binnenstad laten zien. Volgens burgemeester Van der Laan pakte de gemeente hiermee de 'kolonels' van de Ajax-hooligans aan.

De rechter heeft het groepsverbod voorlopig geschorst, omdat het politierapport te weinig informatie bevat over de precieze rol van de supporter bij ordeverstoringen. De schorsing duurt totdat de burgemeester een beslissing heeft genomen op de bezwaren van de supporter tegen het verbod.

"Deze burgemeester schiet graag met hagel en kijkt dan wat er gepakt wordt en wat niet", zo omschreef advocaat Harald Meijer de zaak tegenover AT5. Meijer noemde de maatregel zelfs broddelwerk.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten teleurgesteld te zijn over de uitspraak van de rechter, maar wel aanknopingspunten te zien om de maatregel alsnog succesvol te kunnen toepassen. "Een ding is duidelijk, we houden niet op met de aanpak van hooligans."