Ajax

NL
V

'Demy de Zeeuw heeft hersentrauma'

21 februari 2011, 13.06 uur · Aangepast 27 februari 2011, 15.00 uur

Demy de Zeeuw heeft een hersentrauma en moet voorlopig stoppen met voetballen. Dat zegt neuropsycholoog Eric Matser op BNR.

De Zeeuw kreeg zaterdag tijdens een training last van zwarte vlekken voor zijn ogen na een kopbal. ,,Dat blijft dan tien seconden zo en dan gaat het weer weg. Soms voel je erg rot en dan heb je het gevoel dat alles even helemaal langs je heengaat’’, aldus De Zeeuw tegen Eredivisie Live.

,,Een postcommotioneel syndroom, veroorzaakt door een hersentrauma’’, oordeelt Matser. ,,Als De Zeeuw hiervoor niet snel behandeld wordt, kan hij nog heel lang klachten houden’’. De meeste clubs hebben volgens Matser de kennis niet om dit soort blessures goed te behandelen. ,,Ze weten alles van knieën en andere blessures onder de nek, maar met alles wat daarboven zit is het behelpen’’.

Demi de Zeeuw kreeg in de halve finale van het WK 2010 tegen Uruguay een trap tegen zijn mond. Sindsdien worstelt de Ajacied met zijn vorm. In de laatste twee wedstrijden tegen VVV en Anderlecht begon hij op de bank.

Als gevolg van de trap moest de middenvelder bovendien vorige maand maar liefst zes uur lang in de tandartsstoel doorbrengen. Toch was er nog een klein lichtpuntje rond het trapincident. De foto waarop De Zeeuw tegen zijn mond werd getrapt heeft de World Press Photo categorie Sports gewonnen.

Volgens Matser is het belangrijk dat De Zeeuw voldoende rust krijgt. "Je moet hem pas weer laten spelen als hij helemaal genezen is’’.