Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dode connectie Robert M. was Brabander

8 maart 2011, 11.34 uur · Aangepast 21 november 2011, 10.56 uur

De tot nu toe onbekend gebleven verdachte uit de zedenzaak kwam uit Noord-Brabant.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. De 50-jarige man werd half februari opgepakt in Dinteloord, nadat justitie hem via de computer van Robert M. op het spoor was gekomen. De twee mannen hadden met elkaar gechat, waardoor de politie argwaan kreeg.

Justitie verdacht de man van voorbereidende handelingen voor poging tot ontucht. Een woordvoerder van het OM benadrukte er niet van uit te gaan dat hij daadwerkelijk kinderen heeft misbruikt. De rechtbank liet de man vorige week vrij omdat ze geen aanleiding zag hem langer vast te houden. Het OM maakte zijn aanhouding niet eerder bekend in belang van het opsporingsonderzoek. Justitie had hoger beroep aangetekend tegen zijn vrijlating.

Maandagavond maakte de advocaat van de verdachte, Heleen Bos, in Nieuwsuur bekend dat haar cliënt zelfmoord heeft gepleegd. Na de uitzending ontstond korte tijd verwarring, doordat het ANP foutief meldde dat het Edwin R. was die zelfmoord heeft gepleegd.

R. werd vorige week vrijgelaten op voorwaarde dat hij zich door een psychiater laat onderzoeken. Buurtgenoten in zijn woonplaats Zaandam reageerden geschokt op zijn mogelijke terugkeer daar. Volgens zijn buren is Edwin R. echter nog niet teruggekeerd naar zijn oude woning.